Psykoterapi gennem kroppen

Psykoterapi handler om at hjælpe mennesker ud af livets vanskelige perioder og er en vej til at komme videre, når livet gør ondt eller synes meningsløst. Hos mig involverer vi ofte kroppen og bevægelser til støtte til at forløse og finde svar.

Eksempler på temaer:

  • Angst
  • Traume
  • Sorg
  • Krise i livet
  • Omsorgstræthed
  • Compassion

Psykoterapi gennem kroppen

Psykoterapi handler om at hjælpe mennesker ud af livets vanskelige perioder og er en vej til at komme videre, når livet gør ondt eller synes meningsløst. Hos mig involverer vi ofte kroppen og bevægelser til støtte til at forløse og finde svar.

Eksempler på temaer:

  • Angst
  • Traume
  • Sorg
  • Krise i livet
  • Omsorgstræthed
  • Compassion

Psykoterapi med kroppen i fokus  

 
Mange af de udfordringer, vi har i livet, er for at undgå at mærke følelsesmæssigt ubehag. Derfor har vi skabt os nogle uhensigtsmæssige mønstre som hjælper os med at holde følelser tilbage. Det har vi gjort gennem opvæksten for at “overleve” da det gennem vores opvækst udgjorde en trussel i vores nære relationer. 

Når vi ubevidst afskærer kontakten til bestemte følelser eller holder dem tilbage, skaber det forstyrrelser både i vores psyke og i vores krop. Det kan give angst, og kræver meget af vores energi. 

Dét at bruge kroppens informationer giver os en genvej til kontakt med det, vi undgår at mærke 

 

I psykoterapien arbejder vi både med samtale og til tider inkluderes dine bevægelser og kroppen også.

Vi udforsker vi sammen, hvad kroppen kan fortælle om de dybereliggende årsager til problemet. Det kan vi gøre gennem samtale med opmærksomhed på kroppens signaler. Vi kan også vælge at se på og mærke kroppens bevægelser, måske bruge musik eller tune ind på kropslige vibrationer.

Hvad kan jeg fx. hjælpe med som Psykoterapeut

N

Angst

N

Traume

N

Sorg

N

Krise i livet

N

Rumme svære følelser (Compassion)

N

Omsorgstræthed

Ofte stillede spørgsmål

Hvad går psykoterapi ud på?

Psykoterapi handler om at støtte og hjælpe mennesker med at få indsigt i og forstå deres psykiske problemer for derefter at give dem de værktøjer, de har brug for, til at fungere bedre i hverdagen og få en højere livskvalitet.

Hvad kan en psykoterapeut hjælpe med?

Psykoterapeuter bliver uddannet til at hjælpe mennesker med psykiske og personlige udfordringer, såsom sorg, kriser, stress eller angst. Dog uddannes psykoterapeuter ikke til at håndtere svære psykiske lidelser og stille kliniske diagnoser.

Hvad er en kropspsykoterapeut?

En kropspsykoterapeut er en psykoterapeut, der anvender kroppen i sin terapi. Formålet er at opnå en dybere forståelse af menneskets psyke og kroppens sprog, samt hvordan disse hænger sammen. Kropspsykoterapeutens fokus er dermed på kroppen, og hvordan den reagerer i forskellige situationer. På den måde kan du, sammen med terapeuten, arbejde aktivt med kroppen, idet du bliver mere opmærksom og forstående omkring dig selv og din krop.

Hvad er en kropspsykoterapi?

Kropspsykoterapi er en form for psykoterapi, der arbejder med kroppen, hvor der er fokus på, hvad du oplever og mærker. Denne terapi anser krop og psyke som én enhed. Her arbejder klient og terapeut aktivt med negative overbevisninger – f.eks. helt tilbage fra barndommen – ved at flytte fokus til nyere positive erfaringer. Dette er netop nødvendigt, da de negative erfaringer kommer til udtryk i kroppen ved at udløse over- eller underspændinger, medvirke til blokader og andre indskrænkninger. Netop det, at være opmærksom på sin egen krop, kan være uvant for mange. Der ligger derfor et stort udviklingspotentiale i at blive bevidst omkring dette. Søger du terapi, der også inddrager din krop – så er kropspsykoterapi måske noget for dig.

Hvem kan få gavn af kropspsykoterapi?

Kropsterapi kan bruges af mange mennesker, uanset om man vil komme i bedre kontakt med sin krop, eller om man har et fysisk eller psykisk problem. For mennesker, som befinder sig i en kronisk tilstand af stress, kan det være hensigtsmæssigt at lære sig selv at slappe af ved at arbejde med kropslige spændinger. Her bruges forskellige afspændings- og åndedrætsteknikker. Ved et rigtigt brug af sit åndedræt kan man forebygge stress og dermed vedligeholde en afslappet holdning i hverdagen.

 

Vi har i Enhed for Sundhedstjenesteforskning / Center for Patientkommunikation, Sygehus Lillebælt – Vejle Sygehus, haft fornøjelsen af, i samarbejde med Mette Ørbæk, at kunne tilbyde en medarbejderworkshop med titlen ”Kan man blive bedre til at kommunikere ved at danse?”.Mette havde sammensat et såvel teoretisk som praktisk program, som passede godt ind i den sundhedsprofessionelle ramme. Hun balancerede således workshoppens indhold, så det skabte genklang i forhold til de kommunikative udfordringer, som man kan stå i som sundhedsprofessionel.

Jette Ammentorp, forskningsleder, professor, Ph.d., cand.scient.san

Workshop for Psykomotoriker, Fysioterapeuter og andre sundhedsprofessionnelle med interesse på hvad bevægelse kan. Jeg søgte inspiration til mit arbejde i psykiatrien og er nysgerrig på danseterapien, da jeg ved man bruger det i fx usa til psykiatriske patienter. Det er ikke særlig udbredt i psykiatrien i dk Personligt fik jeg kontakt med en dyb livsglæde og følelse af “alt er okay”. Professionelt blev jeg inspireret af teorien - hvordan labans bevægeprincipper blev brugt til at beskrive emotionerne og hvordan der kan arbejdes udfra de principper. Det gad jeg godt lære meget mere om. Jeg blev også inspireret af Mettes nærvær og engagement.

Lene, Fysioterapeut

Jeg fik et par AHA-oplevelser hvor det lykkedes Mette at få flere af de “tavse” til at tale. Mette har gennem hele forløbet været interesseret og engageret fra færste mail over tlf. til dagens seance. Hun var meget velforberedt, tillidsvækkende og god til at formidle. Det mest værdifulde af dagen var resultatet af arbejdsgrupperne’s arbejde og drøftelser i plenum gav et billede af problemer og løsninger.

Jesper Andersen, chef – forsyningen, Esbjerg Kommune 

Kære Mette, Mange tak for dit foredrag hos Rotary København-Langelinie d 3. marts. Din fortælling om danseterapi som en måde til at forbedre vores kommunikative evner blev mødt med store interesse af deltagerne. Og at vi fik mulighed for at udføre øvelser i praksis, gjorde mødet til en virkelig anderledes oplevelse end sædvanligt.

Mvh Per Høg Jensen, Præsident 2019/20

Jeg nyder at deltage i Parkinsondans hos Mette. Dansen udfordrer min hastighed, balance, koordination og smidighed. Og så gør dansen mig glad, både på grund af den inspirerende musik og Mettes instruktion

Torben

Jeg har modtaget 3 sessioner online danseterapi. Det var en rigtig god oplevelse. Selvom vores session var online, var det næsten som at være i rummet med Mette – jeg følte mig på intet tidspunkt alene eller utryg. Mette satte noget musik på og vi dansede sammen til musikken. Mette kunne via computeren se de bevægelser, som jeg udførte, hvilket gav os mulighed for at udforske, hvem jeg er og hvilke problemer, som jeg havde fortrængt eller ikke kunne sætte ord på. Jeg lærte også, hvordan danseterapien på en dejlig blid måde, kan hjælpe mig med at flytte mig, grounde mig samt gøre hverdagen meget mere rolig. Jeg lærte, hvordan jeg via mine bevægelser kunne styrke mit selvværd. Jeg har en meget bedre søvn nu. En rigtig god oplevelse som kun kan anbefales.

Elisa

Workshop hvor vi arbejdede med deres værdisæt gennem bevægelse. Dansen afspejlede vores færden med hinanden, som er ud og ind mellem hinanden. Skifte lidt rundt med hvem vi snakker med. Jeg har som ny haft svært ved at huske og forstå vores værdier, men nu hvor vi har bevæget os til dem, så sidder de bedre fast og nu forstår jeg dem bedre. Det var grænseoverskridende og meget andeledes end jeg nogensinde har gjort, men også fedt at mærke at jeg turde bevæge mig, og at mærke vi er trygge ved hinanden.

Kvindenetværk for unge ledere 

I forbindelse med en personlig krise i mit liv, stod jeg pludselig i et vadested hvor jeg ikke længere magtede at kæmpe for at komme videre. En nær ven anbefalede mig at tage kontakt til Mette, jeg satte mig straks og skrev en lang mail til Mette, som var meget hurtig til at svare, at hun godt mente hun kunne hjælpe mig til at komme videre. Vi mødtes ganske få gange og allerede efter et par samtaler med Mette havde jeg fået så mange redskaber til at bearbejde mine problemer og kom dermed videre med et smil på læben, og redskaberne er lige ved hånden og bliver stadig brugt. Mette har været overordentlig flittig til at kontakte mig både under forløbet, men også efter for at høre til hvordan jeg har det, og jeg har altid fået kontakt til Mette uanset tidspunkt hvis jeg fik brug for et godt råd.

Anonym